Šta je posao DOCSIS inženjera?

Šta je posao DOCSIS inženjera?

Pozdrav svima, ja sam Miljan i u Network Manager timu radim kao DOCSIS inženjer. Sigurno vas zanima šta je to posao DOCSIS inženjera, i čime se on to zapravo bavi? Prije toga ću vam ukratko objasniti šta je to DOCSIS tehnologija. DOCSIS, odnosno Data Over Cable Service Interface Specification je međunarodni standard u telekomunikacijama, koji dopušta dodatak protoka podataka velikim brzinama preko postojećeg sistema kablovske televizije. Koristi ga kablovski operateri da bi omogućili internet svojim korisnicima preko već postojeće kablovske mreže. Postoje dve verzije, američka i evropska. Nakon što sam vam malo približio sam pojam DOCSIS tehnologije, možemo se dotaći samog posla DOCSIS inženjera. Moj posao je konfigurisanje CMTS (Cable Modem Termination System) posebnih  rutera za DOCSIS koje operateri koriste. Sama konfiguracija nekad uključuje konfiguraciju čitavog sistema, npr. kada operater radi nadogradnju postojećeg sistema novim ruterom tj. CMTS-om. Ali, budući da mnogo operatera već radi sa postojećom opremom, mnogo češće moj posao uključuje konfigurisanje novih linijskih kartica koje se dodaju u postojeću šasiju. U tom slučaju radim daljinski tj. remote (u slučaju kada operater sam instalira karticu i omogući  pristup sistemu) ili idem direktno na lokaciju gdje ja instaliram kartice, radim konfiguraciju, preraspodjelu korisnika i samo testiranje. Sam proces konfigurisanja se sastoji od dva ključna koraka, inicijalne konfiguracije kartice, i load-balancinga, odnosno preraspodjele korisnika da bi operater imao optimalan saobraćaj. Load balancing se može raditi tako što ako operater pravi novo čvorište i svi novi korisnici idu na novu karticu, ili u slučaju kada hoće da optimizuju sistem radi povećanja broja korisnika na postojećim čvorištima onda radim preraspodjelu između svih kartica koje su instalirane. Nakon što odradim konfiguraciju i load-balancing preostaje samo testiranje konfiguracije, odnosno pratim da li se svi postojeći korisnici kače ponovo na sistem i da li dobijaju internet. U slučaju da se to ne desi, radim rekonfiguraciju, da bi se svi nakačili, ili, ako je sve u redu, završavam sa intervencijom. Mimo same instalacije i konfiguracije novih sistema, takođe radim i održavanje sistema, odnosno u slučaju da se javi operater koji ima nekih problema na sistemu, ja pristupam sistemu najčešće daljinski i otklanjam problem.

Glavno pitanje, kao i sa svakim poslom je – da li je posao DOCSIS inženjera perspektivan? Moj odgovor na to pitanje je definitivno DA , jer u svijetu, postoji veliki broj operatera koji pružaju usluge kablovskog interneta, i kojima je pomoć DOCSIS inženjera više nego potrebna. Stvar sa DOCSIS-om je da se mnogo operatera koji su u nekom trenutku pružali samo usluge kablovske televizije odlučuje da proširi usluge i na internet, tako da postoji mnogo malih, lokalnih operatera, koji uvijek traže dobrog DOCSIS inženjera koji će sarađivati sa njima. Pored same finansijske koristi koju svako očekuje od posla kojim se bavi, najveća motivacija mi je što znam da sam ja svojim poslom pomogao nekom puštajući sistem u radi ili otklanjanjem problema na sistemu. Kao krajnji rezultat omogućio sam možda baš vama da imate internet, da surfujete bezbrižno ili obavljate važne poslovne koristeći kablovski broadband.

 

Network Manager i ja vam stojimo na raspolaganju kada su vaše Docsis mreže u pitanju. Bilo da se radi o nadogradnji postojećeg sistema ili počinjete od nule, mi smo tu da vam pomognemo.

Možete nas kontaktirati putem web sajt:
Sve komponente za vaš sistem pronađite na jedinom specijalizovanom šopu za kablovske operatere